Westralian Centre

The proposed Westralian Centre will deliver on the vision for Node 9 of the South Perth Foreshore (SPF), identified through the SPF Plan’s extensive stakeholder engagement and community consultation process.

The vision for Node 9 is to create a cultural facility of state significance, a unique attraction for the City’s local community, visitors and all West Australians. The City of South Perth is proposing the concept of the Westralian Centre, an interpretive facility, public space and major tourist attraction.

It is proposed that this state-of-the-art building would be located 300m west of the Coode St Jetty within Sir James Mitchell Park on the South Perth foreshore.

Next steps

At the City’s February 2017 Council Meeting, the Council resolved to give in principle support to the proposed project and the City has now commenced initial investigations and preparatory works.

The City has commenced consultation with local, state and national stakeholders to assist the Council in the decision-making process. 

A progress report on the Centre’s business plan, community and stakeholder consultation, site and management investigations and potential external capital funding sources will be provided to Council by June 2017 for the purposes of an initial review before proceeding to any further stage of the proposed project.

The proposed Westralian Centre is envisaged to be a commemorative public space that would celebrate unique Western Australian stories, culture and heritage while fitting sensitively into the landscape, respecting the surrounding natural environment and preserving vistas to the City and Swan River. 

The Centre would be used to celebrate, commemorate and remember moments of local, state and national significance. 

It would contribute to the ongoing development of South Perth as a destination for local, state and international visitors, provide an economic boost for local business and provide additional employment within the City. 

Initial concept drawings illustrate the architect-designed facility built into the landscape, with public open spaces to complement the surrounding reserve, natural environment and river.

The concept design incorporates best practice environmental and sustainability principles. This includes passive solar design, rainwater harvesting and the use of natural materials such as stone, exposed concrete, anodized aluminum and bronzing to optimise the life of the building.